Επικοινωνία με τα κορδόνια

MK III

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε μία τεχνική μυστικής επικοινωνίας πρακτόρων της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) από τη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική που είναι χρήσιμο να τη γνωρίζει κανείς.

Πηγή: eMaze.com

Το 1953 η CIA προσέλαβε τον πιο γνωστό ταχυδακτυλουργό των ΗΠΑ, τον Τζων Μαλχόλαντ, για να τους κατασκευάσει τεχνικές για μυστικές επικοινωνίες και ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με τη CIA όλα τα τεχνικά εγχειρίδια αυτού του προγράμματος καταστράφηκαν από την υπηρεσία το 1973. Ωστόσο, το 2007 ο ιστορικός Χ. Κιθ Μέλτον μαζί με τον εν αποστρατεία πράκτορα της CIA, Ρόμπερτ Γουάλας, ανακάλυψαν ένα αντίτυπο από αυτό το πρόγραμμα στα αρχεία της CIA. Χάρη σε αυτή τους την έρευνα σήμερα γνωρίζουμε πολλές από τις περίεργες τεχνικές που δημιούργησε ο Τζων Μαλχόλαντ το 1953. Βλέπετε μία φωτογραφία του Τζων Μαλχόλαντ παρακάτω.

Πηγή: Wikipedia.org

Μία από αυτές τις τεχνικές μυστικής επικοινωνίας ήταν και το δέσιμο από τα κορδόνια. Πρακτικά, οι δύο πράκτορες χρειάζονταν απλώς να βρίσκονται κάπου ώστε ο ένας να έχει οπτική επαφή με τον άλλον. Έπειτα, βάσει του πως είναι δεμένα τα κορδόνια τους γνώριζαν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Βλέπετε τις τρεις μεθόδους σύμφωνα με εκείνο το εγχειρίδιο παρακάτω.


Πηγή: OffGridWeb.com (επεξεργασμένη)

Για την ακρίβεια, το αποχαρακτηρισμένο πλέον έγγραφο που περιγράφει τους παραπάνω τρεις τρόπους μας δηλώνει ότι υπάρχουν πολλαπλές λειτουργίες. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα σε ελληνική απόδοση στη συνέχεια.


«Καθότι τα κορδόνια μπορούν να περαστούν με τρεις προκαθορισμένους τρόπους, οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό είναι χρήσιμη ως προειδοποίηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι περάσματος των κορδονιών και πολλοί τρόποι δεσίματος που δε χρησιμοποιούνται ποτέ. Καμία από τις προτεινόμενες μεθόδους δε τραβάει τη προσοχή, ωστόσο είναι αρκετά μοναδική ώστε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα.»


Μετέπειτα, η ίδια τεχνική προσαρμόστηκε και σε άλλα μέρη όπως για παράδειγμα στα φώτα των αυτοκινήτων. Η αρχή ήταν η ίδια, απλώς το μέσο άλλαζε. Είναι σίγουρα μία απλή ιδέα αλλά πολύ αποτελεσματική και σίγουρα κάτι χρήσιμο να γνωρίζει κάθε άνθρωπος. Τέλος, θα κλείσουμε με μία φράση του Τζων Μαλχόλαντ όσον αφορά το τέλειο πράκτορα, που σήμερα, καλώς ή κακώς, είναι κάτι που αφορά κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια του. Η φράση του ήταν η παρακάτω.


«Ο ιδανικός πράκτορας πρέπει να είναι ανώνυμος, ήπιος, και τόσο φυσιολογικός στη συμπεριφορά, και με τόσο συνηθισμένες κινήσεις, που τίποτα από όσα κάνει δε θα εγείρει υποψίες»


Πηγή:stratiotika.commandos.gr
Tagged