Ακουστικές συσκευές μεγάλης εμβέλειας (LRAD)

MK II ΝΕΑ ΤΑΞΗ

Ερωτήσεις στην ΕΕ για τη χρησιμοποίηση τους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, για έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Τα όπλα LRAD μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη ακουστική βλάβη και καρδιακή ανακοπή ακόμα και στους χειριστές τους. Η επίδραση τους ακόμα και στις κτιριακές κατασκευές αποτελεί θέμα συζήτησης…

Θράκη, η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιεί ήδη το νέο «όπλο» ελέγχου πλήθους και καταστολής διαδηλώσεων, LRAD (Long Range Acoustic Device), στον Εβρο (Μαρίτσα)

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί όπλα soundwave για να προσπαθήσει να ελέγξει τη μετανάστευση

Ο ποταμός Έβρος οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (εκτός από το σημείο Καστανιών – Αδριανούπολης όπου τα σύνορα είναι στην ξηρά και ο ποταμός διέρχεται από την Αδριανούπολη). Τα τελευταία χρόνια αποτελεί διάβαση προσφύγων και μεταναστών (από Τουρκία, Αραβικές και Ασιατικές χώρες) οι οποίοι εισέρχονται παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα

Η Ελλάδα εγκατέστησε όπλα ηχητικών κυμάτων στα σύνορά της με την Τουρκία για να σταματήσει τους παράνομους μετανάστες »

Οι συσκευές εγκαταστάθηκαν στην Αλεξανδρούπολη.

Το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθούν για να απομακρύνονται τα πλήθη που μπορεί να προσπαθήσουν είτε να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα είτε να έρθουν στην ξηρά με βάρκα.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί δύο «sound cannons»  για να σταματήσει τη διέλευση παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.

Το LRAD αρχικά αναπτύχθηκε για επικοινωνίες μεγάλης εμβέλειας, αλλά και ως αμφιλεγόμενη μέθοδος ελέγχου πλήθους.

Οι συσκευές  LRAD έχουν εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη, δίπλα στον ποταμό ΄Εβρο (Μαρίτσα), ο οποίος διασχίζει τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα όπλα μπορούν να εκπέμπουν ισχυρά ηχητικά κύματα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και σοκ στο ανθρώπινο σώμα.

Το σχέδιο της χώρας είναι να τα χρησιμοποιήσει για να απομακρύνει τα πλήθη που μπορεί να προσπαθήσουν είτε να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα είτε να έρθουν στην ξηρά με βάρκα.

Τα ηχητικά κύματα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε αεροδρόμια για να κρατήσουν την άγρια ​​ζωή μακριά και επίσης σε αιολικά και ηλιακά πάρκα, εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας και πλατφόρμες φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά η χρήση τους για έλεγχο πλήθους, είναι πιο αμφιλεγόμενη.

Οι συσκευές LRAD, επίσης γνωστές ως ηχητικά κανόνια (sound cannons)  και ηχητικά όπλα (sonic weapons), μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ξηρά ή να τοποθετηθούν σε οχήματα.

Εν τω μεταξύ, πρόσθετοι συνοριοφύλακες έχουν σταλεί στην περιοχή με τη χρήση τεσσάρων drones και 15 θερμικών καμερών για να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τη νυχτερινή διέλευση των μεταναστών.

Οι φρουροί διαθέτουν επίσης 10 θωρακισμένα οχήματα και πέντε λέμβους για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της παραμεθόριας περιοχής.

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών που διέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία στις προσπάθειές τους να εισέλθουν στην Ευρώπη, οι ελληνικές αρχές έλαβαν εκτεταμένες προφυλάξεις από τον Φεβρουάριο του 2020 και έκλεισαν τα σύνορα στο χωριό Καστανιές (Αδριανούπολη)  με το σημείο ελέγχου του Τουρκικού Pazarkule.

Οι ελληνικές δυνάμεις έσκαψαν ακόμη και μια τάφρο στο συνοριακό σημείο απέναντι από το Pazarkule και αύξησαν τον αριθμό των φρουρών.

Τον Μάρτιο του 2020, οι δυνάμεις ασφαλείας τοποθέτησαν εκτεταμένα συρματοπλέγματα στις Καστανιές στις όχθες του ποταμού Μαρίτσα.

Παρ ‘όλα αυτά, χιλιάδες μετανάστες συνεχίζουν να διασχίζουν τον ποταμό με βάρκες για να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Τα δύο σύγχρονα ηχητικά-ηχοβολιστικά συστήματα, Long Range Acoustic Device, LRADs για την αντιμετώπιση επιθετικών ενεργειών στον Έβρο, επιχειρούν να βάλουν τέλος στις «οργανωμένες» εφόδους μεταναστών. 

η συγκεκριμένη συσκευή LRAD είναι μεγάλης εμβέλειας και έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχους ανάλογης έντασης με μια έκρηξη ή ενός κινητήρα jet. 

οι δοκιμές της στον Έβρο, έχουν ως στόχο τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα αποπειραθούν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα. 

ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Adalbert Jahnz,  θα «ζητήσει πληροφορίες από την Αθήνα» σχετικά με τη χρήση των LRAD και υπογραμμίζει ότι η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

αν και εναπόκειται στις χώρες μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν πώς θα διαχειρίζονται τα σύνορά τους, η προσέγγισή τους «πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια».

«Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά και να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ασύλου και της αρχής της μη επαναπροώθησης», είπε, αναφερόμενος σε μια θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου που απαγορεύει στις χώρες να επιστρέφουν αιτούντες άσυλο σε χώρες όπου θα αντιμετωπίσουν πιθανό κίνδυνο.

το ηχητικό κανόνι (LRAD – Long Range Acoustic Device) είναι ουσιαστικά μια «ακουστική συσκευή μακράς εμβέλειας» η οποία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί τόσο ως σύστημα ομιλίας αλλά και ως κανονικό όπλο.

Η συσκευή η οποία τοποθετείται σε οχήματα, έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχους έως και ακραίας έντασης σε πολύ μεγάλη απόσταση. Έτσι για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης ή μιας επιχείρησης εναντίον ατόμων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα, δίνεται η δυνατότητα τόσο μιας αρχικής απεύθυνσης (παρότρυνσης) προς το πλήθος αλλά ταυτόχρονα και της διάλυσής του μέσα από τον δυνατό και αποτρεπτικό ήχο που παράγει. 

δεν πρόκειται για ένα όπλο το οποίο προκαλεί ορατούς τραυματισμούς, όπως για παράδειγμα τα δακρυγόνα ή οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αλλά μπορεί να καταστείλει και να βλάψει μόνο μέσω του ήχου που παράγει. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορεί το ηχητικό κανόνι να χρησιμοποιηθεί κατασταλτικά εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους αποτελεί η χρήση του το 2009 στη διαδήλωση εναντίον της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. 

Τα δύο σύγχρονα ηχητικά-ηχοβολιστικά συστήματα,  Long Range Acoustic Device (LRAD), θα αποτελέσουν την έσχατη λύση αντιμετώπισης και αποτροπής μεγάλων μεταναστευτικών ροών αλλά και επιθετικών ενεργειών εναντίον των ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, υπό την καθοδήγηση Τούρκων στρατοχωροφυλάκων, όπως έγινε την περασμένη χρονιά (Μάρτιο).

το Long Range Acoustic Device (LRAD)προκαλεί οδυνηρό πόνο, σοκ, πανικό και αποπροσανατολίζει το «θύμα».

Το ηχητικό «όπλο» έχει πολλαπλές εφαρμογές, καθώς μπορεί να μεταφέρει ως μεγάφωνο, δυνατά ηχογραφημένα ή ζωντανά μηνύματα και ήχους προειδοποίησης σε μεγαλύτερες αποστάσεις ή σε υψηλότερη ένταση από τα κανονικά μεγάφωνα.

Τα συστήματα LRAD χρησιμοποιούνται για επικοινωνίες μεγάλης εμβέλειας σε μια ποικιλία εφαρμογών, ζυγίζουν από 15 έως 320 κιλά, μπορούν να εκπέμπουν ήχο σε ακτίνα 30-60° στα 2,5 kHz και μέγιστη ένταση έως 162 dB.

Τα συστήματα LRAD χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες επιβολής του νόμου, κυβερνητικούς και αμυντικούς φορείς, καθώς και από εταιρείες ναυτιλιακής και εμπορικής ασφάλειας για τη μετάδοση ακουστικών ειδοποιήσεων και προειδοποιήσεων σε απόσταση.

Έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε αεροδρόμια για την αποτροπή της άγριας πανίδας από τους διαδρόμους, τις αιολικές και ηλιακές εκμεταλλεύσεις, τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας, τις πλατφόρμες φυσικού αερίου και πετρελαίου, τις εξορυκτικές και γεωργικές επιχειρήσεις και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Το ηχοβολιστικό «όπλο» πέρα από τις δυνατότητες… χαιρετισμού και προειδοποίησης, μπορεί να εκπέμψει ηχητικά σήματα υψηλής συχνότητας, η οποία όσο ανεβαίνει μεγιστοποιεί τον πόνο σε οδυνηρό επίπεδο. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κατασκευαστές μία κανονική συνομιλία μπορεί να φθάσει τα 60 dB, ένα… χλοοκοπτικό τα 90 dB, το όριο ανθρώπινου πόνου είναι τα 130 dB, ανάλογα με την ανοχή του ατόμου ενώ η μέγιστη συνεχής ένταση του LRAD φθάνει τα 162dB.

Η δουλειά του LRAD είναι να παράγει πολύ δυνατό ήχο, επώδυνο θόρυβο για χρήση ως «όπλο», μπορεί όμως να ενισχύσει τις φωνές ή τις ηχογραφήσεις σε ένα επίπεδο που είναι δυνατό και καθαρό.

Το ηχητικό αυτό όπλο διαθέτει λαβές στο πίσω μέρος του, ώστε οι χρήστες να μπορούν να κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος του ήχου και να «στοχεύουν» εκεί που επιθυμούν. 

Οι κατασκευαστές του συνιστούν στους χρήστες να είναι προσεκτικοί καθώς θα μπορούσε να βλάψει μόνιμα την ακοή.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι οι ωτασπίδες μειώνουν κατά 30 dB τον ήχο, τα χέρια κατά 20 dB, αλλά η καλύτερη προστασία είναι να βγείτε από την άμεση δέσμη του όπλου. Τα LRADs μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες, εφίδρωση, ναυτία, ίλιγγο, εμετό, ζάλη, έλλειψη ισορροπίας και απώλεια ακοής βραχυπρόθεσμα, αλλά και άλλους «αόρατους» τραυματισμούς.

πολλές αστυνομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τώρα ακουστικά όπλα όπως η ακουστική συσκευή Long Range (LRAD), η οποία εκπέμπει έναν εξαιρετικά υψηλό ήχο ντεσιμπέλ σχεδιασμένο να προκαλεί σωματική δυσφορία και ζάλη.

Η δημοτικότητα των συσκευών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου έχει αυξηθεί τώρα που η LRAD Corporation, η εταιρεία που δημιούργησε αρχικά τη συσκευή, τις πωλεί τώρα σε περισσότερες από 70 χώρες

Η συγκεκριμένη συσκευή τοποθετήθηκε στα νεοαποκτηθέντα τεθωρακισμένα οχήματα «MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) Typhoon GSS-300» που προμηθεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ. (ΕΚΑΜ – Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) και αναπτύχθηκαν στον Έβρο.

Το LRAD είναι μία συσκευή που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «μη θανατηφόρων όπλων» και λειτουργεί με την εκπομπή ήχων σε πολύ υψηλότερη ένταση (145 db μέχρι 151 db) σε σχέση με τις γνωστές μας μεγαφωνικές συσκευές.

Τονίζεται ότι 100-120 db προκαλούν απώλεια ακοής. Τo LRAD μπορεί να εστιάσει σε έναν συγκεκριμένο στόχο για να εκπέμψει, με στόχο την αποτροπή μιας διαδήλωσης ή της απώθησης της.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προμηθευτεί από πέρυσι δύο τέτοια συστήματα, ένα εκ των οποίων είναι στον Εβρο

Η χρήση του συστήματος, καθώς και άλλων «μη θανατηφόρων όπλων», όπως οι πλαστικές σφαίρες και οι χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, αποτελεί μέρος του δόγματος της αντιμετώπισης διαδηλώσεων στην ΕΕ και σε άλλα αστικά κράτη.

Το «κανόνι ήχου» όπως ονομάζεται αναπτύχθηκε από την LRAD Corporation και σύμφωνα με τον κατασκευαστή αλλά και κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς (αστυνομία – ειδικές δυνάμεις) «τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί κυρίως για επικοινωνίες μεγάλης εμβέλειας», ωστόσο, η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και «ως λιγότερο θανατηφόρο όπλο για τον έλεγχο του πλήθους» λόγω της έντασης συχνότητας (ντεσιμπέλ) που εκπέμπει.

Τα συστήματα αυτά ζυγίζουν από 6,8 έως 145,1 (!!) κιλά και εκπέμπουν ήχο 30-60° στα 2,5 kHz –με δυνατότητα «μαζικής κοινοποίησης» στις 360° και χρησιμοποιούνται από «υπηρεσίες επιβολής του νόμου, κυβερνητικές και αμυντικές υπηρεσίες».

Η LRAD Corporation παλαιότερα ονομαζόταν American Technology Corporation.

Εκτός από τη λειτουργία “φωνής” (voice” feature) η οποία λειτουργεί ως μεγάφωνο, διαθέτει μια λειτουργία “ειδοποίησης” (“alert” feature) η οποία εκπέμπει εναλλασσόμενους ήχους «πανικού» που –επιβεβαιωμένα προκαλούν πόνο και βλάβη στην ακοή και θεωρείται ως «ηχητικό όπλο».
Λόγω κινδύνων και έλλειψης μελετών σχετικά με τον αντίκτυπο των ηχητικών όπλων στην υγεία, η ACLU (American Civil Liberties Union -Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες) ζητάει να ανασταλεί η χρήση τους σε διαδηλωτές.

Το LRAD ήταν παρόν το 2004 στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία του Πίτσμπουργκ κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στη Σύνοδο Κορυφής της G20 τον Σεπτέμβριο του 2009, στο Όκλαντ κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης του στρατοπέδου από τους καταληψίες και στη Νέα Υόρκη ενάντια  στους διαδηλωτές της Occupy Wall Street και πάρκου Zuccotti το 2011, μετά κατά τη διάρκεια μεγάλης αντιΝΑΤΟικής πορείας στη λεωφόρο Michigan & Cermack στο Σικάγο το 2012 και πολλές φορές στη συνέχεια μέχρι σήμερα.

Το έχουν προμηθευτεί –εκτός από την Ελλάδα, η Αγγλία, η Αλγερία, η Αυστραλία (όλη η αστυνομία της) το Αζερμπαϊτζάν, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γεωργία, η Ονδούρα, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία (αστυνομία του Δελχί) το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, η Ισπανία (με αναφορά χρήσης κυρίως από την Καταλανική αστυνομία), η Ταϊλάνδη, η Τουρκία κά.

 αν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή. Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα για τους επιδιωκόμενους στόχους. Αποτελεί επίσης σημαντική απειλή για τους υπαλλήλους δημόσιας ασφάλειας που εργάζονται κοντά.

Το LRAD είναι μια συσκευή τύπου ηχείου που εκπέμπει μια εστιασμένη δέσμη ήχου. Αυτό που κάνει αυτά τα συστήματα μοναδικά είναι ότι, αντί να εκπέμπει ήχο σαν μεγάφωνο σε πολλές κατευθύνσεις (παρόμοιο με τον τρόπο που ένας λαμπτήρας εκπέμπει φως), τα συστήματα LRAD μεταδίδουν ήχο σε μια στενή δέσμη (όπως ένας φακός).

Η American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) εξέδωσε δήλωση σχετικά με τη μόνιμη απώλεια ακοής, ημικρανία, απώλεια ισορροπίας και άλλα ακουστικά συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από την έκθεση στο LRAD. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχοντες ηχητικούς τραυματισμούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης από τα συστήματα LRAD.

 Η δήλωση της ASHA σημειώνει:Ο Charles Liberman, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής του εργαστηρίου Eaton-Peabody στο Massachusetts Eye and Ear, επιβεβαιώνει τη δήλωση ASHA με τα δικά του λόγια σχετικά με τα συστήματα LRAD:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι συσκευές είναι ικανές να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην ακοή ή / και εμβοές ή υπερακουσία με μία μόνο έκθεση».

Ο εμβοές και η υπερακουσία είναι μόνο δύο παραδείγματα δυνητικών επικίνδυνων καταστάσεων ακοής που μπορούν να αναπτύξουν οι άνθρωποι ως συνέπεια της χρήσης LRAD.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

το σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή

Parliamentary questions            9 June 2021 

Question for written answer  E-003061/2021 to the Commission

Rule 138

Erik Marquardt (Verts/ALE), Patrick Breyer (Verts/ALE), Tineke Strik (Verts/ALE), Damian Boeselager (Verts/ALE)

 Subject: Deployment of acoustic weapons at the border between Greece and Turkey

A number of reports across the media in the past week have described the acquisition by the Greek border police of Long Range Acoustic Devices (LRADs), generally known as sonic cannons, which it intends to deploy at the border with Turkey. The stated aim of the Greek border police is to prevent people on Turkish sovereign territory from progressing any further. To achieve this, LRADs produce a high-frequency acoustic signal which causes acute pain and lasting damage. Not even the use of earplugs or hands to cover the ears provides sufficient protection from damage to the eardrums. This was the finding of the organisation ‘Physicians for Humanity’ in a report dating back to 2016. The report also called for a moratorium on the use of all acoustic weapons, for this reason.

  1. In the Commission’s view, what is the legal basis for the deployment of sonic cannons?
  2. In the Commission’s view, how can the human rights obligation to provide access to an asylum procedure be fulfilled if asylum seekers are prevented from making an application for asylum by means of weapons?
  3. How will it be ensured that no violations of EU law are financed and that any such breaches of the law are acted upon?

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-003061_EN.html

============================

επίσης σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή

17 Ιουνίου 2021          Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης  E-003207/2021

προς την Επιτροπή   Άρθρο 138 του Κανονισμού

Domènec Ruiz Devesa (S&D), Juan Fernando López Aguilar (S&D), Javi López (S&D), Tineke Strik (Verts/ALE), Cornelia Ernst (The Left), Guy Verhofstadt (Renew), Sandro Gozi (Renew), Javier Moreno Sánchez (S&D), Estrella Durá Ferrandis (S&D), Ibán García Del Blanco (S&D), Pascal Durand (Renew), Charles Goerens (Renew), Damian Boeselager (Verts/ALE), Fabio Massimo Castaldo (NI), Dietmar Köster (S&D), Pietro Bartolo (S&D), Łukasz Kohut (S&D), Tanja Fajon (S&D), Cyrus Engerer (S&D), Thijs Reuten (S&D), Delara Burkhardt (S&D), Raphaël Glucksmann (S&D), Vilija Blinkevičiūtė (S&D), Abir Al-Sahlani (Renew), Isabel Santos (S&D), Isabel Carvalhais (S&D), Brando Benifei (S&D), Milan Brglez (S&D), Maria Arena (S&D), Konstantinos Arvanitis (The Left), Jordi Solé (Verts/ALE), Diana Riba i Giner (Verts/ALE), Alice Kuhnke (Verts/ALE), Saskia Bricmont (Verts/ALE), Damien Carême (Verts/ALE), Leila Chaibi (The Left), Anne-Sophie Pelletier (The Left), Ernest Urtasun (Verts/ALE), Aurore Lalucq (S&D), Dimitrios Papadimoulis (The Left), Sira Rego (The Left), Erik Marquardt (Verts/ALE), César Luena (S&D), Eider Gardiazabal Rubial (S&D), Isabel García Muñoz (S&D), Cristina Maestre Martín De Almagro (S&D)

 Θέμα: Χρήση ακουστικών κανονιών κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Στις 31 Μαΐου 2021, το Associated Press μετέδωσε ότι όχημα της ελληνικής αστυνομίας βάλλει προκαλώντας εκρήξεις εκκωφαντικού θορύβου εντεύθεν των συνόρων προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν με ηχητικές βολές σε υψηλά επίπεδα ντεσιμπέλ να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών. Πρόκειται για μέρος μιας σειράς νέων φυσικών και πειραματικών ψηφιακών φραγμών που εγκαθίστανται και δοκιμάζονται στην μήκους 200 χλμ. ελληνοτουρκική μεθόριο για να εμποδίσουν την είσοδο ανθρώπων χωρίς άδεια στη ΕΕ.

Οι ακουστικές αυτές συσκευές μεγάλης εμβέλειας που συνήθως χρησιμοποιούνται κατά διαδηλωτών προκαλούν εκκωφαντικές εκρήξεις έντασης έως 162 ντεσιμπέλ που αντιστοιχεί σε εκείνη ενός κινητήρα αεριωθούμενου αεροσκάφους και θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και κώφωση.

Στις 3 Ιουνίου 2021, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Adalbert Jahnz, δήλωσε ότι η Επιτροπή ανησυχεί και ότι θα αναζητήσει περαιτέρω πληροφορίες, ταυτόχρονα δε τόνισε ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά και να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ασύλου και της αρχής της μη επαναπροώθησης».

  1. Διαθέτει η Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με την σκοπούμενη χρήση των εν λόγω συσκευών; Έχει αξιολογήσει κατά πόσον αυτό θα οδηγούσε σε επαναπροωθήσεις, κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ και των διεθνών υποχρεώσεων, και κατά πόσον οι συσκευές αυτές είναι συμβατές με τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια;
  2. Μπορεί η Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι ο εξοπλισμός αυτός δεν έχει ή δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ;

Βουλευτής που στηρίζει την ερώτηση(1)

(1)        Αυτή η ερώτηση έχει τη στήριξη βουλευτή εκτός των συντακτών: Rosa D’Amato (Verts/ALE)

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-003207_EL.html

===============================================

Ακουστικές συσκευές μεγάλης εμβέλειας (LRAD) και δημόσια ασφάλεια

10-8-2020

https://www.acentech.com/blog/long-range-acoustic-devices-lrad-and-public-safety/

Ένα ζήτημα που έχει προκύψει πρόσφατα στον δημόσιο διάλογο είναι η χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών σε πρόσφατες πορείες προς υποστήριξη του κινήματος των Black Lives Matter movement σε ολόκληρη τη χώρα.

Πολλά αστυνομικά τμήματα στις ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει συστήματα ακουστικής συσκευής Long Range (LRAD) για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση (έλεγχο) πλήθους και τη διασπορά διαδηλωτών, όπως στις διαμαρτυρίες της πλατείας Lafayette στις 2 Ιουνίου 2020. 

Τα συστήματα LRAD είναι ένας τύπος συσκευής Acoustic Hailing Device (AHD), που χρησιμοποιείται για την αποστολή μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις.

Τα συστήματα LRAD παράγουν πολύ υψηλότερα επίπεδα ήχου (ένταση) από τα κανονικά ηχεία ή τα μεγάφωνα.

Σε μικρότερες αποστάσεις, τα σήματα LRAD είναι αρκετά δυνατά για να προκαλέσουν πόνο στα αυτιά των ανθρώπων που βρίσκονται στην πορεία τους.

Τα συστήματα LRAD χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα από την αστυνομία ως «ηχητικά όπλα» για να διαλύσουν τα πλήθη.

Στην » first blush», η χρήση θορύβου παρά φυσικής δύναμης μπορεί να φαίνεται σαν ένας ασφαλής, μη θανατηφόρος τρόπος για να μετακινήσετε και να κατευθύνετε τα πλήθη, αλλά αν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή. 

Αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα για τους επιδιωκόμενους στόχους.

Αποτελεί επίσης σημαντική απειλή για τους υπαλλήλους δημόσιας ασφάλειας που εργάζονται κοντά.

Τι είναι το LRAD;

Το LRAD είναι μια συσκευή τύπου ηχείου που εκπέμπει μια εστιασμένη δέσμη ήχου. Αυτό που κάνει αυτά τα συστήματα μοναδικά είναι ότι, αντί να μεταδίδει ήχο σαν ηχείο σε πολλές κατευθύνσεις (παρόμοια με τον τρόπο που ένας λαμπτήρας εκπέμπει φως), τα συστήματα LRAD  μεταδίδουν ήχο σε μια στενή δέσμη (σαν ένας φακός)

Τα συστήματα LRAD αναπτύχθηκαν για χρήση από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ως απάντηση στον βομβαρδισμό της Αλ Κάιντα του USS Cole τον Οκτώβριο του 2000. Η στρατιωτική τους λειτουργία είναι να προειδοποιούν και να επικοινωνούν με πλοία που πλησιάζουν και να αποκρούουν πιθανούς επιτιθέμενους που προσπαθούν να σαμποτάρουν ή να pirate τα σκάφη του Ναυτικού των ΗΠΑ. Από την ανάπτυξή τους, τα συστήματα LRAD έχουν αγοραστεί από το  Anti-Terrorism/Force Protection Afloat Program Office, καθώς και από άλλες στρατιωτικές ομάδες και πολιτικές αστυνομίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Τα συστήματα στρατιωτικού επιπέδου LRAD (LRAD military-grade systems) αναδιαμορφώθηκαν και επαναπροσδιορίστηκαν ως συσκευές  Acoustic Hailing Devices για πολιτικά περιβάλλοντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αυτό συνέβη όταν οι αστικές αστυνομικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αποκτούν και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία LRAD. Για τα πρώτα πέντε χρόνια αστυνομικής χρήσης στις ΗΠΑ, τα συστήματα LRAD κοινοποίησαν «παράνομη συνέλευση» και άλλες εντολές σε πλήθη σε μεγάλες πόλεις. Η χρήση του LRAD αυτή τη στιγμή δεν υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο, επειδή οι συσκευές χρησιμοποιήθηκαν σε λειτουργία φωνητικής εντολής σε ασφαλείς αποστάσεις

Μέχρι το 2009 τα συστήματα LRAD χρησιμοποιούνταν σε κοντινή απόσταση σε λειτουργία συναγερμού (προειδοποίηση: LOUD) ως μη θανατηφόρα όπλα για τη διασπορά διαδηλωτών έξω από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Πίτσμπουργκ.

Μια άλλη περίπτωση συναγερμών LRAD που χρησιμοποιούνται σε στενή απόσταση εμφανίζεται σε ένα βίντεο του 2014 (προειδοποίηση: LOUD). Αυτή η κοντινή ανάπτυξη συναγερμού LRAD στοχεύει άτομα που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Eric Garner.

Τον Ιούνιο του 2020, ο Richard Danforth (Διευθύνων Σύμβουλος της Genasys Inc., κατασκευαστής συστημάτων LRAD) was quoted saying

«Ο θόρυβος του πλήθους που προκαλείται από μεγάλες και μερικές φορές ασταθείς διαμαρτυρίες, κατακλύζει bullhorns και συστήματα δημόσιας διεύθυνσης οχημάτων, καθιστώντας τα ουσιαστικά άχρηστα… Τα συστήματα φωνητικής μετάδοσης LRAD επιτρέπουν νέες μεθόδους αστυνόμευσης που προστατεύουν το κοινό και τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου προωθώντας ασφαλέστερες αρχικές αλληλεπιδράσεις. Η χρήση συστημάτων LRAD για επικοινωνία από αποστάσεις ασφαλούς αναμονής παρέχει περισσότερο χρόνο για αμοιβαία αξιολόγηση, αλληλεπίδραση και αποκλιμάκωση. «

Στην πράξη, αντί να επικοινωνούν απλώς με διαδηλωτές, τα συστήματα LRAD μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ear-splitting τόνων και έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν πόνο και να διασκορπίζουν πλήθη. Με αυτόν τον τρόπο, η weaponized χρήση της λειτουργίας συναγερμού LRAD θέτει ζητήματα ασφάλειας τόσο για τους χρήστες όσο και για τους δέκτες.

Τα συστήματα LRAD μπορούν να παράγουν μέγιστα επίπεδα συνεχούς πίεσης ήχου που ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος του μοντέλου, από 137 dBA έως 162 dBA μετρούμενη στα 3 feet από τη συσκευή.

Για λόγους περιβάλλοντος, αυτό είναι πολύ πιο δυνατό από τις ηλεκτρονικές συναυλίες μουσικής χορού, ή ενός  commercial jet που απογειώνεται στα 300 πόδια.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους τα συστήματα LRAD μπορεί να είναι επιβλαβή πέρα ​​από την έμφυτη ικανότητά τους να παράγουν εξαιρετικά δυνατά επίπεδα ηχητικής πίεσης. Πρώτον, δεν προορίζονται να ακουστούν από κοντά. Τα επίπεδα ηχητικής πίεσης ελαττώνονται με την απόσταση και, όπως και πολλές άλλες πηγές ήχου, όσο πιο μακριά στέκεστε από ένα σύστημα LRAD, τόσο λιγότερο δυνατή ηχεί η συσκευή. Τα συστήματα LRAD μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή επικοινωνία από αποστάσεις ασφαλείας.

Το Penn State University Institute for Non-Lethal Defense  Technologies πραγματοποίησε μια «γρήγορη αξιολόγηση» για διασφάλιση  των χειριστών συστημάτων LRAD  που βρίσκονται επίσης στην περιοχή κινδύνου και υπόκεινται σε δυνητικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας όταν χρησιμοποιούν LRAD.

Δυστυχώς, οι ασφαλείς αποστάσεις λειτουργίας για συστήματα LRAD δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στις προδιαγραφές του προϊόντος και στα δελτία δεδομένων που είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Τα συστήματα LRAD προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία όταν λειτουργούν σε λειτουργία συναγερμού (γνωστή και ως λειτουργία ειδοποίησης ή τόνου). Προκειμένου να επιτευχθούν πολύ υψηλά επίπεδα ήχου, αυτά τα ηχεία παράγουν ήχους που καταλαμβάνουν μέρος του πιο ευαίσθητου τμήματος της ανθρώπινης ακρόασης: από 2.000 έως 3.000 Hz, κάτι που μπορεί να βλάψει την μακροχρόνια υγεία της ακοής

Η ανησυχία αυξάνεται για τα συστήματα LRAD λόγω του στενού πλάτους δέσμης που παράγουν αυτές οι συσκευές. Τα συστήματα LRAD είναι εξαιρετικά κατευθυντικά, εκπέμποντας το μεγαλύτερο μέρος της ακουστικής τους ενέργειας προς τα εμπρός σε δέσμη 30 μοιρών.
Όπως αναφέρθηκε από έναν αξιωματικό SWAT που δοκιμάζει ένα μοντέλο LRAD 100X:

“I then had them [test subjects] walk across the 15-degree beam width of the unit and they could hear the change in the sound as it is intensified and louder as you walk into the focused direction of the unit.”

Το ηχητικό πεδίο LRAD είναι αβλαβές έως ότου είστε στη μέση του. Η στάθμη του ήχου μπορεί να περάσει από ελάχιστα αισθητή έως έντονη ένταση μέσα σε λίγα βήματα, αφήνοντας στόχους χωρίς κατάλληλη ικανότητα να αποστασιοποιηθούν ή να προετοιμαστούν για μια πιθανώς επικίνδυνη έκθεση στο θόρυβο.

Τα ηχεία LRAD είναι επίσης εξαιρετικά portable. Έχουν σχεδιαστεί για να είναι  handheld, ή να τοποθετούνται σε οχήματα, επιτρέποντας γρήγορη ανάπτυξη και αλλαγή προσανατολισμού.

 Αυτό σημαίνει ότι η ζώνη κινδύνου όπου ενδέχεται να προκληθεί βλάβη στην ακοή μπορεί να αλλάξει γρήγορα, αφήνοντας τους στόχους απροετοίμαστους για ξαφνική κλιμάκωση σε πολύ έντονα επίπεδα ήχου.

Τον Ιούλιο του 2020, η Acoustical Society of America (ASA) εξέδωσε επίσημη δήλωση σχετικά με τη χρήση των Acoustic Hailing Devices (AHDs), συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων LRAD, για τα οποία ζήτησαν τρεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα συστήματα LRAD. Η ASA έχει δώσει προτεραιότητα:

1. κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση σε ασφαλείς πρακτικές αυτών των συσκευών,

2. καθιέρωση και τήρηση αυστηρών οδηγιών ασφαλείας, και

3. Περαιτέρω έρευνα για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που δημιουργούν αυτές οι συσκευές.

Επιπλέον, η Αμερικανική Ένωση American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) εξέδωσε δήλωση σχετικά με τη μόνιμη απώλεια ακοής, ημικρανία, απώλεια ισορροπίας και άλλα ακουστικά συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από την έκθεση στο LRAD. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχοντες τραυματισμούς ήχου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης από τα συστήματα LRAD. Η δήλωση της ASHA σημειώνει:

«… το επίπεδο ομιλίας του ντεσιμπέλ που παρουσιάζεται μέσω των LRADs δεν είναι ασφαλές, ικανό να προκαλέσει προσωρινή και μόνιμη απώλεια ακοής για όσους βρίσκονται μπροστά, πίσω ή στην περιφέρεια της συσκευής.»

Ο Charles Liberman, καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής του εργαστηρίου Eaton-Peabody στο Massachusetts Eye and Ear, επιβεβαιώνει τη δήλωση ASHA με τα δικά του λόγια σχετικά με τα συστήματα LRAD:

 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι συσκευές είναι ικανές να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην ακοή ή / και εμβοές ή υπερακουσία (hyperacusis) με μία μόνο έκθεση».

 

Ο εμβοές και η υπερακουσία είναι μόνο δύο παραδείγματα πιθανών επικίνδυνων καταστάσεων ακοής που μπορούν να αναπτύξουν οι άνθρωποι ως συνέπεια της χρήσης LRAD.

Η βλάβη της ακοής που προκαλείται από τα συστήματα LRAD και AHD είναι ευρέως διαδεδομένη. Όσο αυτά τα συστήματα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε άτομα που ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα διαμαρτυρίας, η αστυνομία και οι διαδηλωτές συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Το να μιλάμε για τους κινδύνους που δημιουργούν τα συστήματα LRAD για τη δημόσια υγεία είναι ένας τρόπος αλληλεγγύης με εκείνους που διαδηλώνουν ενεργά για δικαιοσύνη. Είναι καθήκον μας ως μέλη της κοινότητας AEC να χρησιμοποιήσουμε τις φωνές μας για να φωτίσουμε τους κινδύνους δημόσιας ασφάλειας που σχετίζονται με τα συστήματα LRAD και AHD.

στα σχόλια, ο Ali Hayes λέει:

9 Φεβρουαρίου 2021

Very interesting article. I stumbled upon it because I was looking for information about LRAD’s affecting/damaging architecture. I am working on my architectural thesis: how does sound become tectonic? Put differently, if sound were a strong enough force, how would it manipulate/deform architecture? Traditionally, people study how architecture influences sound. I am more interested in how sound influences architecture.

I know you mentioned the negative effects that the LRAD has on humans (ear damage, etc.). But do you have any information on how it might affect more concrete forms of matter? Is there a reason why this extremely powerful sound device does not affect architecture? Is it designed to only target the resonant frequencies of human/animal ears? Would it be possible to target the resonant frequencies of a wall, building, etc. (by increasing dB or manipulating the pitch) in order to visualize the influence that sound has on the built environment? For instance, what would it look like if sound shattered a concrete dome?

Η απάντηση

Your thesis work sounds interesting. The airborne sound waves produced by LRADs, specifically in alarm mode, target the resonant frequencies of the human ear canal, which can cause hearing damage when exposed to too loud a sound pressure level. Airborne sound waves should not have much effect on the structural integrity of architectural building materials. Sound waves are oscillations in pressure, and pressure is a force over an area, so there is some force exerted by a sound wave. The pressure changes associated with audible sounds are on the order of 20 microPascals to 100 Pascals (0 dB to 140 dB), which are relatively small compared the the pressure changes needed to break modern building materials. The strength of modern concrete is rated in units of megaPascals, or 1 million Pascals.

To break or deform modern building materials, you will need to amplification of your sound pressure. As you alluded to, this could be done by targeting the resonant frequency of the structure of interest; however you may need to use subsonic frequencies, which can be felt as structure-borne vibration, to resonate a structure such as a concrete dome. Seismic activity in the earth’s crust generates high-amplitude noise with frequencies as low as 0.2 Hz, which can cause the structural deformations you are interested in. Acentech’s Noise and Vibration group has worked on many projects dealing with vibrational challenges in buildings. More info on earthquakes and seismic design in steel buildings can be found here: https://www.aisc.org/globalassets/aisc/publications/facts-for-steel-buildings-3-earthquakes-and-seismic-design.pdf

==================

Τα ηχητικά όπλα είναι γνωστά από τους Βιβλικούς χρόνους · ακόμη και οι πολεμιστές της Αρχαίας Ινδίας χρησιμοποίησαν αγωγούς αέρα σε μάχες, ο δυνατός και δυσάρεστος ήχος του οποίου έβαλε τον εχθρό σε φυγή.

Η παλαιστινιακή πόλη Jericho(Ιεριχώ) «καταστράφηκε από εβραϊκές φυλές στα τέλη της 2ης χιλιετίας π.Χ.  Σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση, τα τείχη του κατέρρευσαν από τους ήχους των τρομπέτες των κατακτητών.

Ένας πολύ δυνατός ήχος μπορεί να σπάσει τα τύμπανα σε ένα άτομο και θα χάσει την ακοή του και οι  ηχητικές δονήσεις που εμφανίζονται στα φάσμα υπερύθρου, μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή.

Αυτή η συσκευή αναπτύχθηκε αρχικά σε μυστικά εργαστήρια των ΗΠΑ. Ωστόσο, σήμερα μπορείτε να μάθετε για τα χαρακτηριστικά του στον ιστότοπο της «American Technology Corporation», η οποία κατασκευάζει τη συσκευή.

Το LRAD είναι ένα μεγάλο μεταλλικό «κύμβαλο» με διάμετρο 84 cm και βάρος 24 kg και μπορεί να παράγει ήχο από 2100 έως 3100 kHz στα 150 ντεσιμπέλ.

Συγκριτικά, οι κινητήρες του υπερηχητικού Concorde παράγουν 110 ντεσιμπέλ. Η συσκευή εστιάζει το ηχητικό κύμα υπό γωνία 15 έως 30 μοίρες, δημιουργώντας ένα είδος «τσιμπήματος» ακτίνων των αυτιών. Το εύρος του όπλου είναι 300 μ. Το κόστος της συσκευής είναι 34 χιλιάδες δολάρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι το LRAD συχνά ονομάζεται «Jericho Trumpet» Ήταν η «Τρομπέτα Τζερίχο» που ανάγκασε τους πειρατές, που σκόπευαν να αδειάσουν τα πορτοφόλια των πλουσίων, να υποχωρήσουν.

Αρχικά, το LRAD αναπτύχθηκε με εντολή του στρατιωτικού τμήματος για λεκτική επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις. Από το 2000, το «Jericho Trumpet» άρχισε να εμφανίζεται στα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ. Είναι γνωστό ότι μεταξύ των εξελίξεων της «American Technology Corporation» υπάρχουν πιο σύγχρονα ανάλογα του LRAD, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν «τροποποίηση συμπεριφοράς», δηλ. Κάντε τον επιτιθέμενο να εγκαταλείψει τη βία μετατρέποντας τον λύκο σε ένα ήσυχο αρνί. Τέτοια όπλα είναι αποτελεσματικά για την καταστολή θυμωμένων όχλων, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ταραχών στις φυλακές ή κατά τη διάλυση διαδηλώσεων στο δρόμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ακουστικά όπλα κατά την Επιχείρηση Desert Storm κατά την απελευθέρωση του Κουβέιτ το 1991. Πιο προηγμένα όπλα LRAD έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, στους δρόμους της Φαλούτζα και της Βαγδάτης. Οι αμερικανικές δυνάμεις το χρησιμοποίησαν πριν από την εισβολή στις πόλεις για να οδηγήσουν τον πληθυσμό στα σπίτια τους και να καταστέλλουν την αντίσταση. Όπλα χρησιμοποιήθηκαν επίσης στη Νέα Ορλεάνη στην πόλη που καταστράφηκε από τον τυφώνα Κατρίνα για να διαλύσουν τους επιτιθέμενους. Είναι πιθανό ένα ακουστικό όπλο όπως το LRAD να χρησιμοποιείται από το Ισραήλ ενάντια στους Άραβες.

Σύμφωνα με τα παλαιστινιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία, πέρυσι τα ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τα παλαιστινιακά εδάφη τη νύχτα, παράγοντας ένα απόκοσμο βουητό. Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν κάθε ώρα. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας, ο ήχος που παράγεται από τα αεροπλάνα έχει προκαλέσει στους πολίτες να εμφανίσουν ρινορραγία (επίσταξη), υψηλή αρτηριακή πίεση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και καρδιακή ανακοπή.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 2005, ένα ανάλογο του LRAD χρησιμοποιείται με το εύγλωττο όνομα «Mosquito». Αυτή η συσκευή παράγει έναν ενοχλητικό ήχο πολύ υψηλής συχνότητας που οι περισσότεροι ενήλικες δεν ακούνε (έχει αποδειχθεί ότι μέχρι την ηλικία των είκοσι ετών, τα άτομα έχουν ήδη κάποια απώλεια ακοής). Το «Mosquito» χρησιμοποιήθηκε για να διαλύσει συμμορίες νέων, οι οποίοι συχνά ληστεύουν καταστήματα.

Η συσκευή προκαλεί ένα είδος «φαινομένου Pavlov» – όπου όταν ένας έφηβος ακούει έναν δυσάρεστο ήχο, δεν εμφανίζεται πλέον. Τα «Mosquito» χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια διεθνών συνόδων κορυφής για τη διασπορά των αντι-παγκοσμιοποιητών. Η συσκευή έχει εύρος από 15 έως 20 μέτρα και κοστίζει μόλις 580 λίβρες.

hellenicrevenge.blogspot.com

 

 

 

 

Tagged