Σύγχρονοι Μητροπολίτες και ιερείς που ομολογούν Κύριο εν καιρώ κορονοϊού!

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Αισθήματα λύπης  και οργής προκαλούν οι νέες αποφάσεις της Ιεράς συνόδου. Έτσι,μετά την απογοήτευση, τη σύγχυση και το μπέρδεμα που προκάλεσε στους πιστούς η απόφασή  της για αλλαγή της ώρας της Θείας Αναστάσεως , από τις 24:00 στις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου, επικαλούμενη συμμόρφωση προς τους  κανόνες απαγόρευσης κυκλοφορίας που θέσπισε το κράτος και αψηφώντας τις παρακλήσεις από πλήθος κόσμου να διορθωθεί αυτή η άνευ προηγουμένου, παράλογη και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση απόφαση προέβηκε σε κινήσεις που δεικνύουν την  τιμωριτική της διάθεση σε δύο ιεράρχες και κάποιους ιερείς που έπραξαν το ορθό και αντιτάχθηκαν σε αυτήν!! Και πως μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά αυτή η απόφαση που εμπαίζει το σύνολό των πιστών και αποτελεί μνημείο ασέβειας προς τα Θεία από τη στιγμή που 2 μέρες μετά το Πάσχα η πολιτεία  προέβηκε σε άρση αρκετών μέτρων προστασίας από τον Covid-19 και τροποποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 στις 23, ενώ 13 μέρες μετά η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετατοπιστεί στις 00.30!!

Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής

Η Ιεραρχία λοιπόν της Εκκλησίας υπάκουσε στις παράλογες κυβερνητικές αποφάσεις που είναι πλέον πασιφανές ότι εκπορεύονται από κέντρα, στην καλύτερη περίπτωση,αθεϊστικά και στην χειρότερη  εωσφορικά, που υπηρετούν   αλλότριους σκοπούς και ΣΤΟΧΕΎΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ! Αυτά τα κέντρα επιθυμούν να   μετατρέψουν τους Έλληνες παγκοσμίως, και στα καθ’ ημάς τους Έλληνες, σε άβουλα όντα δίχως θρησκευτικά   πιστεύω και πατριωτική συνείδηση, υπηρέτες-ρομποτάκια της νέας τάξης πραγμάτων!

Εργαλείο τους προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η πανδημία του κορονοϊού με τους παράλογους, στις πλείστες των περιπτώσεων και εκτός δημοκρατικού πλαισίου, περιορισμούς που επιβάλλονται και περιορίζουν την ατομική ελευθερία και την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πολιτών!

Με άλλα λόγια η Ιερά Σύνοδος και οι Ιεράρχες αντί να συνειδητοποιήσουν το λάθος που έπραξαν επιδεικνύοντας ασέβεια στο Θεό, μην εφαρμόζοντας τους εκκλησιαστικούς κανόνες και διχάζοντας τον κόσμο έπραξαν το ακριβώς αντίθετο και διώκουν κάποιους ολίγους ομολογητές ιερείς και επιπλήττουν δυο φωτισμένους Ιεράρχες(Σεβασμιώτατοι  Μητροπολίτες  Κυθήρων  κ.  Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς) που έχουν την καθολική υποστήριξη όλων μας και είναι άξιοι επαίνων για την θαρραλέα στάση που επέδειξαν, ομολογώντας Κύριο, μπροστά σε αυτήν την λυσσαλέα επίθεση που δέχεται η ελληνορθόδοξη εκκλησία μας!

Αντιθέτως, η Ιεραρχία συνεχίζει αμετανόητη να βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, κινδυνεύοντας να συμπαρασύρει το σύνολο των ιερέων, να προβληματίζει με την ύποπτη στάση της και να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ότι προδίδει Κύριο έναντι της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει, δίκην Ιούδα Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Χριστό για τριάκοντα αργύρια! Επίσης, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, εσχάτως, κάποιοι Ιεράρχες(π.χ. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος) με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο αναλαμβάνουν το ρόλο του προωθητή του εμβολιασμού (μπολιασμού) αγνοώντας επιδεικτικά ότι καταγράφονται συνεχώς  περιστατικά, με ανεπιθύμητες  παρενέργειες,σε άτομα λόγω εμβολιασμού  τους που φτάνουν μέχρι και σε θανάτους!

Χαρακτηριστικά πρόσφατα γυναίκα στην Πέλλα  εκοιμήθη αφού έλαβε τη δεύτερη δόση εμβολιασμού!  Επιπρόσθετα,  σύμφωνα  με την Eudra Vigilance που είναι η ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τις αναφορές των παρενεργειών των φαρμάκων και των εμβολίων που χρηματοδοντούται και ελέγχονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) καταγράφονται, μέχρι τις 8 Μαΐου,στην Ευρώπη 10.570 θάνατοι και 405.259 παρενέργειες από τους εμβολισμούς με εμβόλια τωντεσσάρων εταιρειών  (PFIZER/BioNTech, MODERNA, ASTRAZENECA/OXFORD καιJOHNSON&JOHNSON)! (http://www.adrreports.eu/en/index.html)

Επίσης, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC, ο αριθμός των θανάτων από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 (ημέρα εισαγωγής του πρώτου πειραματικού «εμβολίου») μέχρι τις 10 Μαΐου 2021, δηλαδή μέσα σε 4 μήνες, ανέρχεται σε 4.434, ξεπερνώντας τον αριθμό των 4.394 θανάτων από ΟΛΑ τα εμβόλια που χορηγήθηκαν επί 21 χρόνια από 2000 έως 2020 (https://www.cdc.gov/vaccinesafety/ensuringsafety/monitoring/vaers/index.html).

Ειρήσθω εν παρόδω και όλως τυχαίως, λίγες  μέρες  πριν την κατάπτυστη  απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδος για αλλαγή της ώρας της Αναστάσεως αποφασίστηκε από το κράτος έκτακτη χρηματοδότησης της καθώς και χρηματοδότηση μέρους της δαπάνης για την κάλυψη των μισθών του λαϊκού προσωπικού της! Στο σημείο αυτό οφείλω να εξάρω το πολυσχιδές έργο της εκκλησίας μας, ειδικά στο φιλανθρωπικό έργο της, γι’ αυτό οφείλει όσο μπορεί ο καθένας να συμβάλλει σε αυτό!

Εν  τω  μεταξύ οι πολιτικές ηγεσίες  του ελληνισμού   συνεχίζουν   να   επιδεικνύουναμετανοήτως  ασέβεια  προς  τα Θεία, να  πληγώνουν τους  πιστούς και να  κερδίζουνεπαξίως   τους   τίτλους   των   πολέμιων   του   Θεού   και   των   υπηρετών  της   Νέας   τάξηςπραγμάτων   που   εκπορεύεται   από   εωσφορικές   δυνάμεις!   Έτσι,   μετά   τα   όσασυνέβησαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο με το κλείσιμο των εκκλησιών και τη μηδημόσια   τέλεση   του   Αγιασμού   των   Υδάτων,   την   αλλαγή   της   ώρας   της   ΘείαςΑναστάσεως και την μη υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα   με   ευθύνη   και   της   εκκλησιαστικής   ηγεσίας,   το   Ραδιοφωνικό   Ίδρυμα της Κύπρου επέλεξε  να  εκπροσωπηθεί  η  Κύπρος  στο ευρωπαϊκό  διαγωνισμό  μουσικής(Eurovision)   με   κατάπτυστο   τραγούδι   που   εξυμνεί,   άκουσον   άκουσον,   τον Εωσφόρο!!   Γι’   αυτό,   ίσως,     δυστυχώς   πρέπει   να   αναμένουμε   στο   μέλλον,   αν   δεν μετανοήσουμε εμπράκτως και ειλικρινώς, ότι η τιμωρία του Θεού θα είναι σκληρή! 

Επιπλέον, δοθείσης της ευκαιρίας θα ήθελα να τονίσω την αξία της Θείας εξομολογήσεως  και κατόπιν της Θείας   κοινωνίας! Η Θεία εξομολόγηση  είναι απαραίτητη  για  να σωθούν οι ψυχές μας!  Δεν πρέπει να διστάζουμε   να εξομολογούμαστε και ομολογούμε τα αμαρτήματά μας με ειλικρινή μετάνοια!  Τα οφέλη που μας προσφέρει επί   Γης και στην επουράνια ζωή είναι σημαντικότατα μπροστά στον ενδοιασμό που τυχόν νιώθουμε λόγω ντροπής. Αν γνωρίζαμε τι μεγάλη αξία  παρέχει θα σπεύδαμε μαζικά να εξομολογηθούμε!  Είναι  χρυσός που μας παρέχει ο Θεός!

Ο ιερέας που μας εξομολογεί είναι ο πρεσβευτής μας προς τον Θεό! Σε όποιες αμαρτίες και να   υποπέσουμε, ακόμα και  τις μεγαλύτερες, αν υπάρχει ειλικρινή μετάνοια και τις εξομολογηθούμε  ο  φιλεύσπλαχνος Θεός μας συγχωρεί! Η εξομολόγηση έχει διττό  ρόλο, καθώς μας ταπεινώνει γιατί ο θεός  απεχθάνεται  την αλαζονεία και την εωσφορική υπερηφάνεια και μας συνετίζει, ώστε να προσπαθήσουμε να  μην  επαναλάβουμε  τις  ίδιες  αμαρτίες!  Επειδή  κάποιοι προβάλλουν  σαν  αιτία  του  δισταγμού  τους  να  εξομολογηθούν  στο  γεγονός  ότι  αισχύνονται να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους στον ιερέα της περιοχής που τους γνωρίζει υπάρχει  η  δυνατότητα  να  απευθυνθούν  σε  ιερέα  άλλης  περιοχής  που  δεν τους  γνωρίζει.  Πρέπει  να  έχουμε  κατά  νου  ότι  οι  ιερείς  μετά  την  εξομολόγησηοφείλουν να διαγράψουν από την μνήμη τους τις αμαρτίες που τους εξομολογούνταιοι πιστοί, όσο σοβαρές και αν είναι και αν κάποιες τις θυμούνται έχουν την εντολή από το Θεό να τις κρατάνε σαν επτασφράγιστο μυστικό δια βίου! Οι ιερείς κατά τη διάρκεια  της  εξομολόγησης  λειτουργούν  ως  ιατροί  της  ψυχής!  Επιπρόσθετα,σημαντικό  πράγμα  είναι  το  άναμμα  του  καντηλιού  κοντά  σε  εικονοστάσι  ή  σε εικόνες που απεικονίζουν τον Χριστό, την Παναγία και τους Άγιους της ορθόδοξης πίστεώς μας  και το θυμιάτισμα στην οικία μας για χάρη του Θεού καθώς εκπέμπει Θεία ευλογία!

Γιατί   το   λάθος   του   σύγχρονου   ανθρώπου  είναι   ότι   νοιαζόμαστε   μόνο   για   τη σωματική   μας  υγειά   και   με   το   παραμικρό   που   συμβαίνει   κάτι   στην   υγεία   μας σπεύδουμε, και   καλώς   πράττουμε,   στον   ιατρό   να   μας   παρέχει   βοήθεια,   αλλά αγνοούμε   παντελώς   ότι   και   η   ψυχή   μας   έχει   ανάγκη   από   ενίσχυση   από   την   Θεία αγάπη,    γι’ αυτό   πολλές φορές κατακλυζόμαστε   από  συναισθήματα  άγχους   και απελπισίας και αυτό επιτυγχάνεται με το να έρθουμε πιο κοντά στο Θεό μέσα από την εφαρμογή   των   κανόνων   του   Ευαγγελίου!   Σύμφωνα   με   τον  Άγιο   Νεκτάριο  η   θεία αγάπη, σαν ελαφρά νεφέλη, ανεβάζει την ψυχή πάνω από τα ασήμαντα και ανάξια και την φέρνει κοντά στην ανεξάντλητη πηγή της αγάπης, κοντά στην αιώνια αγάπη!

Πρέπει   να   συνειδητοποιήσουμε   όλοι   μας   ότι   είμαστε   παροδικοί   εδώ   και   κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα αναχωρήσουμε για τα ουράνια και την αιωνιότητα! Το ζήτημα  είναι  όταν  έρθει  εκείνη   η   ώρα   να   φύγουμε   έτοιμοι!   Πολλές   φορές   στην καθημερινότητά μας λειτουργούμε ωσάν να υπάρχει πιθανότητα να ζήσουμε αιώνια εδώ,  ενώ  καθημερινά  αποδημούν  συγγενείς,  φίλοι  και  γνωστοί  μας!   Πρέπει  να σκεφτούμε  πόσο ασήμαντοι είμαστε  με την ανθρώπινη λογική- όταν από την αρχή της   ανθρωπότητας   μέχρι   σήμερα      έχουν   εκδημήσει   περίπου   108.988.552.251(https://www.prb.org/)   δισεκατομμύρια   άνθρωποι-   και   πόσο   σημαντικοί   για   το δημιουργό μας που μας καλεί να μετανοήσουμε  ειλικρινά  και να βελτιωθούμε σαν Χριστιανοί για να σωθούμε και να ζήσουμε αιώνια μαζί του!!

Εν κατακλείδι, με την πανδημία του κορονοϊού δόθηκε η δυνατότητα να αποκαλυφθούν νέοι ομολογητές  Ιεράρχες και ιερείς που αψήφησαν  ανθρώπινους κανόνες  μπροστά στους θεϊκούς και ομολόγησαν Χριστό,  εν  αντιθέσει  με  άλλους που προέταξαν τη στείρα ανθρώπινη λογική και τη συμμόρφωση σε  παράλογους κρατικούς  νόμους  μπροστά  στην  Χριστιανική  πίστη  και  τους  Ιερούς  κανόνες  της ορθόδοξης  εκκλησίας!  Επιπρόσθετα,  φανερώθηκαν  ποιοι  από  τους  πιστούς  είναι χλιαροί χριστιανοί ορθόδοξοι, κατακλυζόμενοι από υπερβολικές  ανθρώπινες φοβίες και ποιοί προσπαθούν να πράξουν το ελάχιστο που απαιτεί η ορθόδοξη πίστη μας και να  ευαρεστήσουν τον  Κύριο!   Ας συνεχίζουμε  καθημερινά  να  βροντοφωνάζουμε ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  όπου και αν βρισκόμαστε μέχρι την παραμονή της αναλήψεως δηλαδή τότε που γιορτάζουμε την Απόδοση του Πάσχα (9 Ιουνίου 2021)!

Υ.Γ.  Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στoν τριαδικό Θεό (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα), στην μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,του Αποστόλου Παύλου, Πέτρου, Ματθία και Θωμά, των δώδεκα Αποστόλων, των Ευαγγελιστών, των προφητών Ηλία, Ιωήλ, Eνώχ, Ησαΐα, Δαβίδ, Ζαχαρία και Αβραάμ,των  Αγίων   του   Θεού   Πάντων,     Λαζάρου,   Ιωάννη   του   Προδρόμου,   Ιωσήφ   του Ησυχαστή,   Φανουρίου,   Ναούμ,   Κυπριανού,   Ιουστίνης,   Νικηφόρου   του   Λεπρού,Πορφυρίου,   Παϊσίου,   Σπυρίδωνα   του   θαυματουργού,   Βασιλείου,   Παμμεγίστων Ταξιαρχών,   Όλγας,   Νικολάου,   Παϊσίου,   Ταξιάρχη   Μανταμάδου,   Νικήτα   Σερρών,Παντελεήμων, Ευστρατίου,   Θεοδώρων, Πάντων Μαρτύρων από τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο   μέχρι   σήμερα,   στα   εννέα   Αγγελικά   τάγματα   (Άγγελοι,   Αρχάγγελοι,   Αρχές,Εξουσίες, Δυνάμεις, Θρόνοι, Κυριότητες, Χερουβείμ και Σεραφείμ), των Αγίων του Θεού  Γεωργίου   Καρσλίδη,   Ιωάννη   εκ   Πέτρας,  Ιωάννη   της   Σάντα   Κρουζ  του Ιερομάρτυρα,  Σάββα   εν   Καλύμνω,  Θαλλελαίου   του   Αναργύρου,   Λυδίας της Φιλιππησίας, Αλεξάνδρου και Αστερίου, Ασκλά, Τιμοθέου του Πσκώφ, Ζαβουλών,Σωσσάνης, Πλατίλλας της Ρωμαίας, Θεοδώρου Επισκόπου Παβίας, Ουλτρίλλου Επισκόπου Μπουργκές, Αναστασίου Επισκόπου Βρεσκίας (οι τελευταίοι δώδεκα Άγιοι εορτάζουν στις 20 Μαΐου),  Κωνσταντίνου και Ελένης, Βόρου, Κωνσταντίνου και των υιών αυτών Μιχαήλ και Θεοδώρου των  Πριγκίπων και Θαυματουργών, Χριστοφόρου του  Α’ Πατριάρχη   Αντιοχείας,   Νικολάου   επισκόπου   Μύρων   της   Λυκίας   του Θαυματουργού,  Κωνσταντίνου  του  Νεομάρτυρα  και  των  συν   αυτώ μαρτυρησάντων, Ελένης της πριγκίπισσας, Κωνσταντίνου του διά Χριστόν σαλού,Τιμοθέου, Πόλιου  και Ευτυχίου  των   Ιερομαρτύρων, Κυρίλλου  Β’ Επισκόπου Ροστώβ, Αγαπητού  του Οσιομάρτυρα,  (οι τελευταίοι δεκαπέντε Άγιοι εορτάζουνστις 21 Μαΐου), Στους αποθανόντες γέροντες Ευμένιο Σαριδάκη, Ανανία,  Τύχωνα, Εφραίμ Κατουνακιώτη,   Εφραίμ   της   Αριζόνας,   Φιλόθεο   Ζερβάκο,   στον ιερομόναχο Αμβρόσιο Λάζαρη, τη γερόντισσα Γαλακτία, και στους ιερείς Ιωάννη Καλαΐδη,Φώτιο Λαυριώτη και στον πνευματικό μου Αρχιμανδρίτη Στέφανο Παπαθανασίου,στην μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα μου Θωμά (Ταξίαρχο ε.α), στους ζώντες μητέρα μου Μαρία και αδερφή μου Στυλιανή (Ινώ), των κάτωθι αποθανουσών και αποθανόντων γιαγιάδων μου Φανής Μακρυγιάννη (δασκάλα στο 2ο Δημοτικό ΣχολείοΚατερίνης) και Στυλιανής Γκατζή, των παππούδων μου Βασιλείου Γκατζή (αναπήρου στον   ελληνοϊταλικό   πόλεμο   1940-1941),   Βασιλείου   Μακρυγιάννη   (συμμετείχε   στην εθνική αντίσταση με ένα από τα ένοπλα σώματα του ΕΔΕΣ του στρατηγού ΝαπολέονταΖέρβα),   των   προπαππούδων   μου   Ιωάννη   Γκατζή   (αποθανόντα   στην   μάχη   μεταξύ ελληνικών   και   βουλγαρικών   δυνάμεων   στο   Κιλκίς-Λαχανά   τον   Ιούνιο   του   1913),ιερέως Δημητρίου Γκατζή, Σπυρίδωνος, Αθανασίου, Θωμά  και των προγιαγιάδων μου Φωτεινής,   Ευανθίας,   Μαρίας,   Βασιλικής,  πάππου   προς   πάππου,   σε   όλους   τους κεκοιμημένους συγγενείς μου, καθώς και σε όλους τους κεκοιμημένους του κόσμου.Σας παρακαλώ όποιος/ όποια επιθυμεί ας μνημονεύσει τα παραπάνω ονόματα στις προσευχές   του   και   ας   τα   δώσει   να   διαβαστούν   στις   Θείες  λειτουργίες!   Ειδικά   η μνημόνευση των ονομάτων των κεκοιμημένων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καθότι βοηθάει πολύ αυτούς που αποδήμησαν!

pentapostagma.gr

Tagged